Društvo

Ко још слави 1. мај!?

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, рекла је да ће и ове године 1. мај - Међународни празник рада славити једино радници у финансијским организацијама, корисници буџета и фондова, а остали ће показати да им је дошло до грла и да не може даље.


"Радници који раде у привреди у тешком су стању, њихова примања су много мања од просјечне плате у РС, а радницима у прерађивачкој индустрији плата је дупло мање од просјечне. Диспаритет плата између оних који су надградња и оних који стварају нову вриједност толико је очит да то човјека заболи", рекла је Мишићева.

Према њеним ријечима Савез синдиката РС ће 1. маја захтијевати да Влада РС, Унија удружења послодаваца и Савез синдиката потпишу споразум којим би заштитили раднике, њихова примања и егзистенцију бар на извјесно вријеме.

"У овом региону нико никоме не вјерује. Систем одговорности или не постоји или је минималан, тако да влада безнађе и тешко је покренути људе, послати им поруку да су они ти који одлучују о себи и да нико други неће дигнути глас умјесто њих. Синдикат је једина организација у коју радник може да дође и на тај начин заштити своја права", нагласила је Мишићева.

Она сматра да радници не размишљају о синдикату када им је добро, већ када се све изгуби, када је предузеће опљачкано, плате касне по двије године, а пет година нису повезани доприноси, а тада се више ништа не може урадити и једино преостаје стечај.

"Данас је све више послодаваца који не дају да се формира синдикат, јер знају да ће тај синдикат тражити да се преговара, поставиће питање неуплаћених доприноса и неисплаћених плата. Радници и не знају да послодавци не уплаћују доприносе све док не дође вријеме за пензију, па схвате да имају неколико мјесеци или година неуплаћених доприноса или се разболе па схвате да не могу овјерити књижицу. Тад радник реагује као појединац што је изузетно тешка борба", нагласила је Мишићева.

Она је поручила да Синдикат не води рачуна о свим радницима РС, него искључиво о својим члановима, а члан Синдиката има бесплатну правну помоћ и он се за њега бори на суду.

"Здравствени радници најављују штрајк, јер не дају своја стечена права и то је добра ствар, не дају свој регрес, топли оброк, превелико смањење плата и ја их у томе подржавам. И то је синдикална борба. Али, не могу да схватим да они који већ годину дана нису примили плате ћуте. Не знам шта би требало да урадимо да бисмо их анимирали да реагују", истакла је Мишићева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog