Politika

Пак: Уставне реформе - да, наметање - не!

БАЊАЛУКА - Посланик Европског парламента, Дорис Пак, сматра да БиХ не може ући у ЕУ са садашњим уставним уређењем.


Пакова је рекла да је потребна реформа Устава БиХ на основу договора и да промијене не могу бити наметнуте.

"БиХ не може у ЕУ са садашњим уставним уређењем. Можемо да помогнемо, али на бх. политичарима је да сами промијене Устав и ту смо да пружимо све што је у нашој моћи, али ми не можемо да га промијенимо. Потребно је убрзати реформе и размишљати о реформи Устава БиХ на основу договора свих страна", каже Пакова, која је и предсједник Комитета за југоисточну Европу.

Наводећи да је прудски споразум сасвим добар и да може ријешити садашње проблеме, Пакова је истакла да лидери три водеће странке у БиХ, који имају различит приступ промјени Устава, сада треба више да се потруде да договорено проведу, "јер би то значило потврђивање и јачање БиХ".

Она је рекла да лидери БиХ нису искрено посвећени рјешавању проблема у земљи и изразила увјерење да ће их финансијска криза натјерати да почну да сарађују.

''Иако су преговори с ММФ у току, сматрам да БиХ не би требало да добије новац све док политичари сами не смање своје трошкове'', рекла је Пакова.

Она је упозорила да је криза ''толико страшна да ће до краја године доћи до потпуног колапса" уколико политичари не успију да постигну споразум, истичући да је крајњи моменат да почну да раде заједно у интересу свих грађана.

Говорећи о националистичкој реторици у БиХ, Пакова је истакла да говор мржње политичара, грађани не могу прихватити у своје име, јер су их изабрали за своје представнике.

На питање да ли подржава кориштење бонских овлаштења, Пакова је признала да није за њихову употребу, али да уколико постоји воља да се крене напријед за њима нема потребе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog