Društvo

Гробови из средњег вијека

СРЕБРЕНИЦА - Археолог, Мирко Бабић, посјетио је данас новооткривену некрополу поред локалног пута Поточари - Будак у општини Сребреница и констатовао да три гробнице потичу из 14. или 15. вијека и да није ријеч о гробницама и скелетима из римског доба, како су локални историчари јуче претпоставили.


Бабић, који је директор Музеја Семберије, рекао је да ова некропола, према првим виђењима, садржи средњовијековне гробнице, али и остатке римских споменика са натписима, тако да то може бити двослојна некропола из различитих периода.

Он је истакао да су на овој локацији стари, зидани гробови из средњег вијека, али да ће се тек након заштитног истраживања, које планира да обави Завод за заштиту споменика културе РС, утврдити да ли је ова некропола старија.

"Ради се о непознатој средњовијековној некрополи", нагласио је Бабић и додао да би је требало дислоцирати на познату некрополу Мраморје која се налази 300 метара више од овог локалитета.

На подручју сребреничког села Будак у уторак, 28. априла, пронађен је саркофаг са скелетним остацима.

Скелетне остатке пронашли су радници приликом извођења радова на припреми трасе за асфалтирање локалног пута Поторчари - Будак.

Мјештани Будака тврде, на основу предања, да се на овом локалитету налази римска колонија и истичу да неће дозволити измјештање скелета, јер желе сачувати ово историјско откриће у свом насељу, због чега су спремни измјестити и путну релацију Поточари - Будак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog