Društvo

Еулекс "штити" Србе димним бомбама

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Припадници Еулекса бацили су више димних бомби на Србе који протестују у насељу Брђани у сјеверном дијелу Косовске Митровице због обнове пет албанских кућа иза тзв. "жуте линије" која раздваја српски од албанског дијела насеља.


Командир Станице полиције у сјеверном дијелу Косовске Митровице Милија Милошевић рекао је Срни да су употријебљене димне бомбе са јаким хемијским отровима.

"Плашим се да ће се инциденти проширити и да ће се, како смо проценили, ситуација умногоме заоштрити", каже Милошевић.

У Брђанима се и данас окупило стотињак демонстраната, на које су бачене димне бомбе када су се приближили на неколико стотина метара од жуте линије раздвајања.

Предсједник Кризног штаба Брђана Синиша Лазић поново је оптужио Еулекс да је употребом прекомјерне силе и кориштењем недозвољених хемијских средстава угрозио здравље становништва.

"Очигледно је да неће бирати средства и да неће одустати од намере да обнове пет албанских кућа које финансира албанска општина Косовска Митровица, на чијем челу се налази бивши премијер Косова Бајрам Реџепи", рекао је Лазић.

Он је истакао и да Срби у Брђанима неће одустати од мирних протеста и да очекује да се у рјешавање овог проблема активно укључи Влада Србије, напоменувши да до сада нису добили никакву помоћ осим свајета да остану уздражни и смирени.

Лазић је рекао да Албанци, предвођени Еулеском, настављају да провоцирају и Србе и ситуацију на сјеверу Косова, те да су се око поноћи и око 5.00 часова ујутро из правца албанских кућа у жутој линији раздвајања, као и из правца албанског села Суви До, чули пуцњи из ватреног оружја.

Током данашњих протеста није било повријеђених, али је више лица затражило љекарску помоћ због гушења за сада непознатим хемијским материјама од бачених бомби које су испуштале дим жуте боје, због чега су учесници протеста имали великих проблема са дисањем.

Припадници Кфора, распоређени на околним узвишењима, данас нису интервенисали, а Кризни штаб Срба најавио је да ће сутра радикализовати протесте.

Срби траже да се заустави обнова кућа у жутој линији раздвајања јер је договором прецизирано да се ту може градити само уз одобрење српске и албанске заједнице. Такође, Срби траже да почне обнова њихових кућа у јужном дијелу Косовске Митровице која је стопирана истим споразумом из 2000. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog