Republika Srpska

Крајзлер банкротирао и ушао у савез са Фијатом

ДЕТРОИТ - Амерички произвођач аутомобила "Крајслер" прогласио је банкрот и ушао у партнерство са италијанским "Фијатом", у новом покушају да се, уз помоћ државе, избори са глобалном кризом.
"То је партнерство које ће `Крајслеру` дати шансу не само да преживи, него и да напредује у глобалној аутомобилској индустрији", изјавио је амерички предсједник Барак Обама, послије неуспјеха у разговорима са кредиторима о реструктурисању "Крајслеровог" дуга.

Неки аналитичари упозорили су да би банкрот америчког гиганта могао да наруши слику о првим знацима опоравка економије послије неколико мјесеци дубоке кризе.

Многа свјетска финансијска тржишта затворена су због празника, али је цијена нафте опала испод 51 долара за барел послије објаве ове вијести.

Обама је поздравио одлуку о проглашењу банкрота "Крајслера", који производи познате марке "Џип" и "Доџ", као кључну за очување 30 000 радних мјеста у овој фирми и још стотина хиљада у предузећима која сарађују са гигантом ауто-индустрије.

Споразум са "Фијатом" омогућава италијанској компанији да стекне 35 одсто власништва над "Крајслером".

"Фијат" ће инвестирати у послове у САД и технологију малих аутомобила, а након што "Крајслер" отплати позајмице Министарству финансија, италијанска фирма могла би да купи власнички удио од 51 одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog