Svijet

Качински за ширење ЕУ на исток

ВАРШАВА - Предсједник Пољске Лех Качињски апеловао је на међународној конференцији у Варшави, којом Европска унија обиљежава пету годишњицу проширења на Исток, да се врата Уније никако не затварају пред новим кандидатима са посткомунистичког простора.


Пољски предсједник је ЕУ упоредио са дивном ружом која, додуше, има трње, али свеједно је најуспешнији експеримент у историји и зато њена врата на смију да се затворе за пријем нових чланица.

„Моја земља никада није заступала став да кад је нама пошло за руком да уђемо у Унију врата треба сада да остану затворена", казао је Качињски и навео Хрватску као прву земљу западног Балкана пред којом та врата треба да се отворе, али да не смије да се заборави касније ни на Украјину и Грузију.

„Те земље такође морају да имају отворен пут, чак и када се зна да он неће бити кратак. Али никоме не смије да се пориче право да буде пуноправан Европљанин", казао је пољски предсједник.

Конференцију на којој се процјењује шта је новим и старим чланицама донијело велико проширење на осам посткомунистичких земаља, 1.маја 2004. године, отворили су председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, шеф Европског парламента Ханс Герт Петеринг и пољски премијер Доналд Туск.

Учествују и пољски званичници који су земљу послије пада комунистичког режима 1989. повели у транзицију и ка Европи, међу којима је и први пољски некомунистички премијер Тадеуш Мазовјецки.

„Европа памти да су ненасилне промјене на континенту започеле заправо у Пољској пре 20 година. Мирна револуција у тој земљи неповратно је променила свет", казао је Барозо.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog