Svijet

1. мај: Умјесто ћевапа, право у затвор!

БЕРЛИН - У Берлину и Хамбургу рано јутрос су на Међународни празник рада избили сукоби полиције и демонстраната који су узвикивали слогане против капитализма, а десетине полицајаца је повријеђено, саопштиле су њемачке власти.


Полиција у Берлину потврдила је да је најмање 29 полицајаца повријеђено, а 12 људи ухапшено током протеста 200 демонстраната који су бацали боце и каменице на снаге реда послије завршетка једне уличне прославе у источном округу Фридрихсхајн.

Полиција је навела да је била организована мирна улична забава на којој је било око 2 000 људи, али да је на крају дошло до сукоба са снагама реда и да је тада запаљено и неколико контејнера и уништени прозори на више аутобуса.

Власти у Хамбургу потврдиле су да је и у том граду дошло до насиља на улицама и да су три припадника полицијских снага за разбијање демонстрација повријеђена, пренио је Ројтерс.

Страхује се да ће се полиција у њемачкој пријестоници током суочити са још већим насиљем када буде организован марш припадника ултрадесничарских партија, радничких синдиката и љевичарских организација у тренутку кад се Њемачка суочава са најгором рецесијом од краја Другог свјетског рата.

Прослава 1. маја традиционално се обиљежава уличним окупљањима у многим европским главним градовима, а очекује се да ће економска криза подстаћи огроман број људи на протесте ове године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog