Svijet

Рен: Хрватска и Словенија морају пожурити!

БЕЧ - Комесар за проширење ЕУ, Оли Рен, рекао је да мора доћи до брзог рјешења у граничном спору између Словеније и Хрватске и изразио наду да ће обје земље постићи сагласност и одговор дати половином маја.


"Нема тачно одређеног датума, који важи за крајњи рок, али мислим да ће обје земље дати одговор у првој половини маја. Очекујем позитивну реакцију на наш компромисни приједлог, јер сам у међувремену истрошио сопствену креативност, као и правно одјељење Европске комисије, а то значи нешто", рекао је Рен у интервјуу аустријском дневнику "Стандард".

Рен је нагласио да је интерес ЕУ да то питање буде коначно ријешено.

Говорећи о идејама да наредно приступање балканских земаља ЕУ треба да услиједи истовремено, како би се искључиле билатерални спорови, Рен је рекао да Европска комисија мора даље да развије политику уједињења Европе.

"У том контексту морамо да дефинишемо наш приступ расту Уније. Сигурно је да ће основни принцип, а то је заслуга саме земље која се кандидује за пријем, остати на снази. То још не искључује групни пријем, али га и не подстиче", објаснио је Рен.

Комесар за проширење ЕУ позрдавио је подршку америчког предсједника Барака Обаме Турској на путу ка ЕУ, додавши да политика ЕУ према Турској служи европским, а не америчким интересима.

"Свако мора да схвати да ће процес пријема Турске бити дуго и понекад тешко путовање. Међутим, важно је да процес живи и да се крећемо", истакао је Рен оцјенивши да је реформа Турске у отворено и демократско друштво важна и да помаже Унији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog