Politika

Хрватска се према Србији, неће понашати као Словенија

БЕОГРАД - Шеф хрватске дипломатије Гордан Јандроковић рекао је да су односи Хрватске и Србије поново у узлазној фази, послије застоја до којег је дошло након хрватског признавања независности Косова.


"Сматрам да су посјетом Иве Санадера поново отворена врата за унапређење сарадње. Можемо да разговарамо о свему. Битно је да то чинимо у толерантној и цивилизованој атмосфери", рекао је Јандроковић.

Он није директно одговорио на питање да ли ће у скором сусрету предсједника Бориса Тадића и Стјепана Месића, бити ријечи и о хрватској тужби против Србије, додавши да су односи поново у узлазној фази.

Говорећи о граничном спору Хрватске и Словеније, он је навео да су се те двије земље "ушанчиле у својим ставовима око проблема с границом и не помјерају се ни за педаљ, због чега је је заустављен хрватски пут ка ЕУ".

Он је додао да ће се Хрватска врло брзо изјаснити о новом приједлогу европског комесара за проширење Олија Рена и да Загреб жели обострано прихватљиво рјешење и вјерује да га је могуће постићи.

"Када на ред стигне завршинца европских интеграција осталих земаља западног Балкана, Хрватска неће примењивати овај "словеначки модел", поновио је Јандроковић.

Он је изразио увјерење да остале земље Балкана неће имати оваквих проблема, када Хрватска постане земља чланица ЕУ и када друге земље југоисточне Европе буду улазиле у ЕУ.

"Сматрамо да постоји правна доктрина како се решавају та билатерална гранична питања. Тиме се баве међународно право и међународна правосудна тијела и ми на тај начин желимо да рјешавамо та питања. Најбољи пример за то је начин на који рјешавамо питање границе с Црном Гором", додао је он.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog