Društvo

Постоје свједоци убиства Драже Михаиловића

БЕОГРАД - Вршилац дужности јавног тужиоца Србије Слободан Радовановић рекао је да вјерује да ће послије 63 године бити откривено гдје је и како убијен Драгољуб Дража Михаиловић и додао да су се појавила три-четири свједока који су били непосредни очевици Дражиног убиства.


Радовановић, који је на челу државне комисије за утврђивање истине о смрти ђенерала Михаиловића, изразио је увјерење да ће бити ријешена једна од највећих мистерија Србије - мјесто ликвидације вође четничког покрета.

Он је за београдски "Прес" рекао да постоје изјаве неколико свједока који су били и очевици стрељања Михаиловића 17. јула 1946. године.

"После одлуке Владе Србије, ти сведоци више немају ни обавезу да крију тајну коју су до сада чували. Конкретно, имамо и неколико сведока на које рачунамо. Засад је реч о троје-четворо људи који су непосредни очевици убиства Михаиловића", додао је Радовановић.

Радовановић није одговорио на питање да ли се јавио човјек који је лично учествовао у ликвидацији Михаиловића, наводећи да за сада не би да говори о именима, нити о томе ко је шта радио у то вријеме.

Веома су вјероватне двије локације гдје је извршено погубљење Михаиловића, рекао је Радовановић и додао да су обје у Београду - Ада Циганлија и Лисичји јарак иза Белог двора.

Према његовим ријечима, у истрази ће бити кориштене и друге методе, прије свега узимање ДНК узорака, а биће урађен и ДНК и генетски профил.

Радовановић каже да је "очигледно било и политичких притисака" да се ова истрага не покрене, наводећи да свако "сакривање историјских чињеница представља злочин према историји, прошлости, па и будућности".

Он је рекао да је врло незахвално говорити о томе када би ова истрага могла да се заврши, додајући да је ово историјска прилика да се најзад исправи једна дугогодишња неправда.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog