Društvo

Тројка у Хагу

ХАГ - Бивши начелник српске Службе државне безбjедности Јовица Станишић и његов помоћник Франко Симатовић стигли су данас у притвор Хашког трибунала, гдје би 25. маја требало да им почне обновљено суђење.


У Хаг је данас пребачен и бивши официр ЈНА Веселин Шљиванчанин, коме ће сутра бити изречена правоснажна пресуда за злочин на фарми Овчара код Вуковара 1991. године.

Поред Шљиванчанина, пресуда ће бити изречена и бившем официру ЈНА Милету Мркшићу.

На суђењу такозваној „вуковарској тројци", Судско вијеће Трибунала је 27. септембра 2007. првостепено осудило Мркшића на 20 година затвора због помагања у убиству 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара, док је Шљиванчанин првостепено осуђен на пет година затвора због помагања у мучењу заробљеника.

У децембру 2007. Шљиванчанин је пуштен на слободу до окончања жалбеног процеса, јер је у притвору Хашког трибунала до тада провео више од 90 одсто казне која му је првостепено изречена.

Трећи оптужени у „случају вуковарске тројке", такође бивши официр ЈНА Мирослав Радић, ослобођен је кривице по свим тачкама оптужбе и пуштен на слободу.

Станишић и Симатовић, који су оптужени за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године, од јуна прошле године налазили су се на привременој слободи.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog