Društvo

Јевреји туже НАТО због бомбардовања Србије

ЈЕРУСАЛИМ - Израелско удружење жртава терора "Алмагор" довршава тужбу против званичника НАТО, који су одобрили бомбардовање Србије 1999. године, током којег је страдало 2.500 цивила.


Овај поступак израелског удружења услиједио је након што је судија шпанског Националног суда, Фернандо Андреу, одлучио да покрене истрагу о израелском бомбардовању у граду Гази, 2002. године, када је поред једног од лидера Хамаса убијено још 14 лица.

Неколико истакнутих Шпанаца, укључујући високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијера Солану, који је био генерални секретар НАТО од 1995. до 1999. године, помињу се у тужби "Алмгора", као и званичници из многих других европских земаља и САД.

Предсједавајући организације Меир Индор изјавио је израелском дневнику да је случајност да "Алмагор" завршава тужбу у истом моменту када је и Андреу донио одлуку да покрене истрагу.

"Ми смо се ионако припремали за случај, заснован на успјеху тужбе против бившег лидера ПЛО Јасера Арафата", рекао је Индор подсјећајући да је "Алмагор" покренуо противтужбу против Арафата белгијском суду 2001. године, након што су Палестинци истом суду поднијели тужбу против тадашњег израелског премијера Аријела Шарона.

Он је признао да је случај Србије замишљен да "осрамоти или да отвори Пандорину кутију" како би треће стране добро размислиле прије него што прихвате тужбе које су против Израела поднијели Палестинци.

Предсједник "Алмагора" нагласио је да ће свака европска земља чланица НАТО и САД бити поменуте и да ће тужба бити поднесена у свакој земљи која одлучи да тужи израелске званичнике за ратне злочине, који су наводно почињени у Гази.

Један од представника организације је тренутно у Србији и Индор га је назвао "господин Д". Ријеч је о израелском бизнисмену који се нашао у унакрсној ватри када је бомбардовање почело. Он и даље води послове у Србији.

Индор је рекао, позивајући се на "господина Д", да су Срби с ентузијазмом прихватили вијест да је "Алмагор" покренуо случај.

"Алмагор" је хуманитарна огранизација која представља жртве терора на глобалном нивоу а не само у Израелу и настоји да обезбиједи пуномоћ од Срба (жртава бомбардовања) да представља њихов случај.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog