Svijet

Мексиканци дошли по своје у Кину

ШАНГАЈ - Авион компаније "Аеромексико", стигао је јутрос у Шангај да би преузео четрдесетак Мексиканаца који се налазе у присилном карантину због грипа. Истовремено, кинески авион одлетио у Мексико по своје држављане.


Аналитичари наводе да су 43 мексичка држављана који се налазе у карантину, иако не показују симптоме новог типа грипа А /Х1Н1/, постали пијуни у спору око начина на који влада треба да дјелује да би ублажила страховања да ће вирус прећи државну границу.

Спор је изазвао затезање иначе добрих односа Мексика и Кине.

Мексико се сматра епицентром епидемије новог грипа који је однио животе најмање стотину људи, а током протекле седмице пријављен је у још 20 земаља чиме су изазвана страховања од избијања пандемије.

Шеф мексичке дипломатије Патрисија Еспиноза оптужила је током викенда Кину за дискриминацију након што је Пекинг наредио да више десетина Мексиканца буде стављено у карантин мада су код једног, који се налази у Хонг Конгу, пронађени трагови вируса Х1Н1.

Обољели је у Кину стигао крајем прошле седмице преко Шангаја. Многи Мексиканци који се налазе у карантину били су с њим у истом авиону.

Кине негира ове оптужбе истичући да је изолација дио стандардне процедуре.

Кинеска летјелица отишла је по своје држављане који су остали у Мексику након што је Пекинг суспендовао редовне директне летове ка тој држави.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog