Svijet

Лавров не разговара са НАТО

МОСКВА - Руски министар иностраних послова, Сергеј Лавров, одустао је од планова да учествује на састанку Савјета Русија-НАТО који је био заказан за средину овог мјесеца. то је учинио у знак протеста због протјеривања руских дипломата, изјавио је данас дипломатски извор.


"Није право вријеме за ову врсту састанака. У блиској будућности неће бити руске министарске посјете или учешћа на догађајима у Бриселу", рекао је извор.

Исти извор додао је да Лавров никада није потврдио своје учешће на разговорима који су били заказани за 18. или 19. мај.

НАТО је 29. априла протјерао двојицу руских дипломата из сједишта у Бриселу и аналитичари су оцјенили да је то повезано са шпијунским скандалом из фебруара, у који је умијешан високи званичник Естоније, Херман Сим.

Сим је у фебруару пред судом у Естонији осуђен на 12 мјесеци затвора зато што је Русији одавао повјерљиве документе НАТО и друге поверљиве информације из области одбране.

Британски дневник "Фајненшел тајмс" писао је да се вјерује да је више руских дипломата, укључујући и сина руског амбасадора у ЕУ, Владимира Чизова, прикупљало повјерљиве обавјештајне податке за потребе руске обавјештајне службе.

Москва је протјеривање дипломата описала као "грубу провокацију" која је у супротности са намјером НАТО да нормализује односе са Русијом.

Представник Русије при НАТО, Дмитриј Рогозин, рекао је 30. априла да се двојица руских дипломата који су протјерани из сједишта НАТО у Бриселу усљед шпијунског скандала, нису бавили шпијунажом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog