Svijet

Москва узвраћа протјеривањима?

МОСКВА - Руске власти одлучиле су да протјерају двојицу службеника канцеларије НАТО у Москви, као одговор на недавно отказивање гостопримства двојици руских дипломата у Бриселу.


Како је јавила агенција Интерфакс, позивајући се на изворе у руском Министарству спољних послова, протјерана ће бити директорка информативног бироа НАТО-а у Москви Изабел Франсоа и још један службеник тог одјељења чије име се не наводи. Оба службеника су канадски држављани.

„Укидање дипломатских акредитација у Русији биће наш одговор. Али, нисмо ми ти који су почели да се понашају на тај начин. Ми смо само били принуђени да реагујемо", рекао је извор из Министарства спољних послова.

Званичне потврде у руском Министарству спољних послова још нема, а портпарол НАТО изјавио је да Брисел није формално обавјештен о томе.

НАТО је прошле седмице одлучио да протјера двојицу руских дипломата акредитованих у Алијанси због наводне умјешаности у предају осјетљивих докумената.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров одбацио могућност да учествује на самиту НАТО-Русија који ће бити одржан у мају.

Односи Русије и НАТО додатно су оптерећени руском војном интервенцијом у Јужној Осетији и Абхазији прије девет месеци. Они су заоштрени и због војне вежбе која ће у организацији НАТО сутра почети у Грузији у којој ће учествовати око 1.000 војника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog