Politika

Тадић: Косово може у ММФ, али никако у УН

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је, поводом најава да би Косово и Метохија могло бити примљено у Међународни монетарни фонд, да је за Србију кључно да Косово не буде примљено у УН.


Истичући да пријем у ММФ не значи и да би јужна српска покрајина постала независна држава, Тадић је рекао да државе постају стварно независне и међународно признате у пуном смислу те ријечи, тек када постану чланице УН.

"И ту ми, пре свега у институцијама УН и пред Међународним судом правде војујемо нашу борбу за очување интегритета земље и увек ћемо се противити независности Косова и Метохије", рекао је Тадић новинарима у Ужицу.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је поводом најаве могућности да Косово и Метохија буду примљени у ММФ, да је то реално за очекивати и нагласио да је кључно за Србију да Косово не може бити примљено у УН.

"Већина држава која је признала независност Косова власник је већинског капитала у ММФ-у", рекао је Цветковић на промоцији заједничког пројекта "Слободна зона" Ваљаонице бакра и Ваљаонице алуминијума у Севојну, надомак Ужица.

Он је истакао да је за Србију кључно то што "Косово не може да буде примљено у УН, јер је тамо другачији начин пријема у ту организацију".

Британски дневник "Фајненшел тајмс" пренио је наводе из Приштине да Косово има значајну подршку за приступање ММФ, а коначан исход гласања, наводи лист, још није познат, а очекује се да се данас о томе изјасни Борд директора ММФ.

Коначан исход косовске иницијативе требао би бити познат 8. маја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog