Društvo

МУП РС: Хапсићемо 1.500 илегалних усељеника

БАЊА ЛУКА - Полиција Републике Српске има списак странаца, углавном афроазијског поријекла, која илегално бораве у БиХ и који су мета широке акције хапшења у БиХ.


"То су спискови који су сачињени уназад годину дана од када ради Комисија Савјета министара БиХ која провјерава држављанства лица, посебно афроазијског поријекла, а та лица су дошла у БиХ углавном током протеклог рата", изјавио је данас Срни начелник Управе криминалистичке полиције МУП РС, Гојко Васић.

Он је додао да према подацима са којима располаже таквих лица у Федерацији БиХ борави још око 1.500.

Васић је подсјетио да су по Дејтонском споразуму власти БиХ, односно ФБиХ, биле дужне да та лица након потписивања Дејтонског споразума протјерају са ових простора.

"МУП РС је од Комисије за одузимање нелегално стечених држављанстава БиХ добио списак тих лица и дужан је да ако некога од њих открије на свом терену ухапси и спроведе у Имиграциони центар у Лукавици", додао је Васић.

Портпарол Федералне управе полиције, Роберт Цвртак, изјавио је Срни да су до сада на подручју ФБиХ ухапшена три лица.

У уторак 5. маја у Сарајеву је ухапшен Алжирац Бенхира Аиса звани Абулрахим, дан раније у Зеници је ухапшен предсједник удружења "Енсарије" Сиријац Ајман Авад, а Абдулах Баура Худејфа из Ирака ухапшен је истог дана у селу Доња Ловница код Завидовића.

Медији акцију хапшења бивших муџахедина повезују са недавно објављеним извјештајем Стејт Департмента у којем је БиХ означана као "тло потенцијално погодно за терористичке операције у Европи".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog