Društvo

СПЦ гради цркву у Сплиту 70 година

СПЛИТ - Епархија далматинска апеловала је на православне вјернике и друштвено-културне институције, да прилозима помогну да се доврше радови на спомен-цркви Светог Саве у Сплиту, који би ускоро требало да почну.


Дозвола за довршетак радова на цркви добијена је пред Васкрс ове године, тачно послије 70 година од њеног оснивања.

Изградња спомен-цркве значајна је не само за Епархију далматинску и Црквену општину Сплит, него и за цјелокупну Српску православну цркву, наведено је на сајту Епархије далматинске.

Темеље цркве освештао је епископ далматински блаженопочивши Иринеј /1931-1952/, чија је изградња одмах започета, али је прекинута када је почео Други свјетски рат.

"Зидови цркве урађени су осам метара у висину и ту се стало. По завршетку рата, почиње велика драма и борба да би се довршила изградња цркве Светог Саве у Сплиту, али нове југословенско-комунистичке власти нису давале дозволу за довршење цркве", наводи се на сајту Епархије.

Епархија далматинска и Црквена општина Сплит много пута тражили су дозволу за довршење цркве, али без успјеха због чега је ова светиња била изложена зубу времена и пропадању.

"Послије најновије трагедије СПЦ и православних Срба у Епархији далматинској од 1991. до 1995. године било је тешко очекивати да се добије дозвола и почну радови да би се завршила изградња цркве Светог Саве. Међутим, како каже свето Јеванђеље оно што је људима немогуће, Богу је могуће, па је тако на свеопшту духовну радост коначно добијена потребна дозвола и ових дана почињу радови на довршењу цркве", истичу у Епархији далматинској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog