Politika

Амбасадор Јањетовић: Слање војника у Грузију, погоршаће односе с Русијом

БАЊА ЛУКА - Амбасадор БиХ у Русији Жељко Јањетовић изјавио је да су односи БиХ и Руске Федерације добри, али да се одлазак војника БиХ у Грузију може одразити на политичке и економске односе БиХ с Русијом.


Јањетовић је истакао да је наглашена спремност Русије за сарадњу с цијелом БиХ, а не само с РС и да се очекује посјета делегација двије државе на највишем нивоу.

Он је рекао да је руски предсједник Дмитриј Медведев истакао опредијељеност Русије за отворен и обострано користан дијалог с БиХ, те да сматра неприхватљивим да се реформе Устава БиХ условљавају провођењем Споразума о стабилизацији и придруживању.

''Влада РС направила је одличне резултате на пољу економске сарадње с Русијом и та сарадња се и даље наставља. Руска страна је заинтересована за улагања у енергетски сектор у БиХ, али и улагања у добре пројекте из различитих привредних области'', рекао је Јањетовић.

Јањетовић је истакао да у Русији постоји интерес за улагања у БиХ, наводећи да, према подацима Министарства за спољну трговину и економске односе БиХ, укупна улагања Русије у БиХ износе 392 милиона КМ до октобра 2008. године.

Он је рекао да руска страна подржава пут БиХ ка ЕУ, као и потписани Споразум о стабилизацији и придруживању, те да сматра да се стабилност БиХ може одржати на принципима Мировног споразума, компромисом и консензусом два ентитета и три конститутивна народа.

Према његовим ријечима, руски предсједник Дмитриј Медведев сматра да није прихватљиво да се реформе Устава БиХ условљавају провођењем Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

"Руска Федерација је изразила задовољство постигнутим договором ентитетских премијера и предсједавајућег Савјета министара БиХ о увођењу таксе на гас у висини од пет долара за 1 000 метара кубних, која би се користила за отплату дуга за испоручени гас у периоду од 1992. до 1995. године", рекао је Јањетовић и подсјетио да је руска страна за овај дуг имала стрпљења да чека до данас, како би помогла БиХ.

Он је истакао да Амбасада БиХ у Москви ради на усаглашавању билатералних споразума између двије земље - споразуму о ваздушном транспорту између Руске Федерације и БиХ и споразуму о културној и научној сарадњи - те да је у припреми потписивање споразума о заштити инвестиција и забрани двоструког опорезивања.

На ову крупну спољнополитичку омашку, Фронтал.РС је указивао у више наврата, а посебно у тексту: Зашто Дејтонска БиХ шаље војску у Грузију? Необично задовољство редакције представља чињеница да је ова чињеница наишла на подршку у јавном мнењу, те поздравља иступ Јањетовића, а посебно реакцију Милорада Додика по истом питању.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog