Društvo

Осујећен план албанских терориста

БЕОГРАД - Истражни органи Србије и ЕУЛЕКС-а ушли су у траг тајном плану оружане групе Албанаца на Косову и Метохији о отмици косовских Срба, чије би ослобађање условили пуштањем на слободу деветорице припадника гњиланске групе тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) који су у децембру ухапшени у Србији, пише београдски "Блиц".


Позивајући се на изворе блиске истрази, лист наводи да су планови отмица откривени у зачетку, односно када је разматрано њихово остваривање и да су истражним органима познати сви који су планирали отмице, тако да њихове евентуалне акције не би могле да прођу непримијећено.

У наредном периоду биће одржан састанак представника Србије и ЕУЛЕКС-а о оперативној сарадњи, на којем ће између осталог, бити договорена адекватна заштита свих учесника у судском поступку против гњиланске групе, али и других који могу да буду угрожени.

Извор листа наводи да српски истражни органи већ дуже вријеме прате ситуацију у околини Гњилана, гдје је база некадашњих припадника гњиланске групе ОВК који су већ нападали српске цивиле.

"Велики број припадника групе пребегао је из централне Србије у покрајину после хапшења деветорице осумњичених. Од тада је било више напада на Србе у околини Гњилана, а нарочито у селима Шилово и Горњи Ливоч. Претпоставља се да је циљ тих акција застрашивање сведока, којих има и међу Србима и међу Албанцима", каже извор "Блица".

Деветорица припадника ОВК, који се терете за звјерска убиства најмање 51 српског цивила и киднаповање 159 људи у Гњилану по доласку КФОР-а, од 12. јуна до октобра 1999. године, ухапшена су крајем прошле године у околини Прешева по налогу Тужилаштва за ратне злочине Србије.

Вође ове групе Фазлија Ајдари Фаза, Алија Реџепи Реџа и Шаћир Шаћири Шаћа су на Космету и недоступни су српским органима, а они се терете да су издавали наређења да се масакрирају српски цивили.

Злочини су, како се наводи у документима српских органа, вршени у подруму гњиланског интерната, као и у једном солитеру, а српским цивилима су шипком ломљени прсти, везивани су потом да висе са плафона, жене су силоване, а мушкарцима су одсијецани полни органи.

Један од вођа звани Дракула пио је крв жртвама, а мучитељи су испробавали кроз колико тијела може да прође једна метак, док је најстравичније мучење било `черечење` жртава које су везивали између аутомобила, преноси "Блиц".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog