Društvo

Косово и ММФ

ВАШИНГТОН - Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) прихватио је захтјев Косова да буде примљено у чланство те свјетске финансијске интитуције.


Извршни одбор ММФ-а потврдио је јуче гласање свог Одбора гувернера да Косово буде примљено у чланство. Одбор директора завршио је у уторак увече изјашњавање о захтјеву Косова за пријем у ММФ, али резултати тог гласања нису тада објављени на сајту ове институције.

Према саопштењу објављеном на сајту ММФ-а, Косово ће постати члан ММФ-а када овлашћени представник Косова потпише у Вашингтону Одредбе споразума.

Прије него што потпише Одредбе споразума, Косово мора формално да прихвати, у складу са својим сопственим законима, Одредбе споразума и све услове које тражи Одбор гувернера, као и да потврди да је преузело све кораке који ће му омогућити да изврши све своје обавезе у складу са та два документа.

Иначе, да би се нека држава квалификовала за чланство у ММФ, према Статуту те финансијске институције, потребно је да испуни три услова - мора бити међународно призната држава, да контролише спољне послове и да буде спремна и способна да извршава обавезе које проистичу из Статута Фонда.

У својим испитавањима и одлукама не постоји обавеза ММФ-а да се руководи одлукама УН или других међународних организација, а досадашња пракса показала је да је у надлежности ММФ да о пријему у чланство одлучи на бази сопствених налаза о томе да ли подносилац захтјева испуњава одређене услове или не.

Формалној процедури за учлањење претходи разматрање испуњености услова за чланство, а послије спровођења процедуре која, на примјер, подразумјева подношења захтјева и одређивање износа квоте, Одбор гувернера ММФ може усвојити резолуцију о чланству државе у Фонду простом већином гласова, уз обезбјеђење кворума.

Кворум сачињава већина од 185 гувернера из земаља чланица ММФ, а то је најмање двије трећине од укупног броја гласова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog