Društvo

Mесић није обавијештен гдје је Главаш

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Стјепан Месић изјавио је да не зна да ли је Бранимир Главаш, који је јуче осуђен на десет година затвора због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, побјегао у БиХ.


"Немам појма да је Бранимир Главаш побјегао и не знам гдје се налази. Док му се не одузме имунитет, Главаш је слободан грађанин", оцијенио је Месић.

Хрватски електронски медији јавили су јуче да је Главаш побјегао у мјесто Љубушко у БиХ, гдје покушава да дође до докумената БиХ.

Позивајући се на незваничне информације, Хрватска радио-телевизија јавила је да је Главаш јуче ујутру напустио Осијек и да је синоћ око 18.30 часова, наводно, виђен у Томиславграду у БиХ, те у оближњем селу Грабовици.

Према незваничним подацима, Главаш, чији су родитељи поријеклом из Дриноваца код Груда, има двојно држављанство које је недавно стекао, а пријављен је на адреси у Љубушком.

Гранична полиција БиХ није добила никакав званичан допис од полицијских органа Хрватске да је Главаш побјегао у БиХ, рекла је Срни портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

"Нисмо добили никакву информацију од званичних органа Хрватске. Чули смо и ми за информацију коју су објавили хрватски медији, али званичне информаије немамо", рекла је Дујковићева.

Званичну информацију о овоме немају ни Државна агенција за истраге и заштиту и федерална Управа полиције, рекли су Срни портпароли ових полицијских агенција Жељка Кујунџија и Роберт Цвртак.

Цвртак је рекао да нема података да ли се Главаш скрива у БиХ и додао да ће федерална полиција поступити по налогу Хрватске ако са за Главашем распише међународна потјерница.

Главаш је јуче осуђен пред Жупанијским судом у Загребу на 10 година затвора због ратних злочина против српских цивила у Осијеку 1991. године, док је петоро његових суоптуженика осуђено на казне од пет до осам година затвора.

Због свог посланичког имунитета бранио се са слободе. Хрватски Сабор примио је захтјев Жупанијског суда да се Главашу укине имунитет.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog