Svijet

Бјесне пожари у Калифорнији

САНТА БАРБАРА - Више од 30 000 људи морало је да напусти своје домове усљед пожара који се због јаког вјетра проширио надомак насељеног подручја Санта Барбаре у америчкој држави Калифорнији.


Најмање 11 ватрогасаца је повријеђено, а званичници у Калифорнији кажу да је 75 кућа потпуно изгорјело као и 1 400 хектара земљишта, јавила је агенција ДПА, додајући да узрок пожара још увијек није познат.

У гашењу пожара учествује око 2 300 ватрогасаца, потпомогнутих са 10 авиона, 15 хеликоптера и 246 ватргасних кола. Пожар је до јуче угашен на свега десет одсто захваћене територије.

Ватра се у ноћи измеду четвртка и петка приближила кућама у гушће насељеној четврти града, у равници испод стрмих кањона.

Гери Питни, портпарол ватрогасне службе Санта Барбаре, изјавио је да су "пламени језици" прескочили пут који раздваја брдовит терен од равнице и распирили спорадичну ватру у ниском растињу око кућа. Питни је рекао да се ватра шири и ка западу преко аутопута 134, главне артерије која повезује Санта Барбару са сјевером.

Сезонски пожари који пријете овом идиличном приморском мјесту, гдје станују филмске звијезде, бивши предсједници САД и Опра Винфри, букнули су ове године раније него обично с познатом жестином.

Пожар називан "хесуита" је на почетку био слаб и захватао је ниско растиње на обронцима изнад града, али је око поднева у сриједу одједном појавио вјетар "сандаунер" брзином око 80 километара на час, који се обично у поподневним сатима обрушава на Санта Барбару са планина Санта Инес, тјерајући "пламене језике" ка кућама и распршујући жар на велику даљину.

Стручњаци вјерују да су климатске промјене те које условљају ране појаве шумских пожара, који су из године у годину све снажнији, већи и чешћи.

Овај пожар услиједио је само шест мјесеци након пожара у истој области када је изгорјело више од 200 кућа.

Гувернер Калифорније Арнолд Шварценегер прогласио је у сриједу ванредно стање, а у четвртак је посјетио је посјетио област захваћену пожаром.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog