Svijet

Покварени енглески парламентарци

ЛОНДОН - Британски парламентарци траже да им се правдају трошкови за разне ствари, од чоколаде до вреће коњског ђубрета, чиме још више срамоте владу Гордона Брауна, пише данас лист "Дејли телеграф".


Лист наводи да је министар туризма Барбара Фолет тражила 25 000 фунти на име трошкова за приватне безбједносне патроле у својој кући у Лондону, које је она тражила јер се боји провалника.

Маргарет Моран, члан парламента из Браунове Лабуристичке партије добила је 22 500 фунти како би ријешила проблем плијесни у својој кући на обали мора.

Секретар заједница Хејзел Блерс тражила је правдање трошкова за три чоколаде "Кит-кет", а неименоавни конзервативац тражио је паре за врећу коњског ђубрета, пише лист.

Иако су сви они дјеловали у складу са прописима ове информације изазвале су бијес у британским медијима.

"Нешто смрди" је натпис на насловној страни таблоида "Сан", док је "Дејли експрес" осудио "срамну корупцију парламента у паду".

Браун је обећао промјене постојећих прописа, док други политичари сматрају да су неправедно окаљани.

Након што је "Телеграф" први објавио шта све парламентарци наплаћују министар финансија лорд Питер Менделсон оптужио је овај лист за "класичну клеветничку тактику који користи инсинуације како би створио слику да се чини нешто лоше без могућности да то и потврди".

"Телеграф", лист који традиционално подржава конзервативце, пише да је Браун платио више од 6 000 фунти за свог брата услуге чишћења куће након чега је кабинет премијера реаговао и објаснио да Браун и његов брат имају исту особу која им чисти стан.

Аналитичари кажу да ће ово нанијети још већу штету Брауновој администрацији која се бори са предношћу конзервативаца уочи општих избора половином 2010.

Лист "Гардијан" се придружио општој хајки па је на карикатури у данашњем броју приказан Браун како пита погребника који му узима мјеру за мртвачки сандук да ли ће моћи то да наплати као трошкове.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog