Društvo

Удружење пољопривредника тражи сезонске царине

ЛИВНО - Секретар Удружења пољопривредника БиХ, Сеад Јелеч, изјавио је Срни да ово удружење преговара са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, о увођењу такозване сезонске царине за увозно воће и поврће "у шпици понуде", као што то раде друге земље потписнице Споразума о слободној трговини (ЦЕФТА).


Јелеч је рекао да је увођење "сезонских царина" дозвољено према правилима Свјетске трговинске организације и да би то била добра вијест за домаће произвођаче воћа и поврћа.

Он тврди да Савјет министара и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, како је рекао, не користе све могућности које пружају потписани аранжмани.

"Споразум о слободној трговини, који је БиХ потписала прошле године са земљама чланицама ЦЕФТА пружа могућност заштите домаће производње увођењем заштитних мјера", рекао је Јелеч и додао да земља која губи, односно остварује спољнотрговински дефицит, има право да уведе заштитне мјере за поједине производње, а да се након тога воде преговори са земљама чланицама од којих БиХ трпи штету због увоза њихових производа.

Јелеч је рекао да Удружење пољопривредника у БиХ то питање жели да актуелизује, у чему, како каже, има разумијевање и подршку министра спољне трговине и економских односа БиХ Младена Зиројевића.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog