Društvo

Неонацисти напали бивше логораше у Матхаузену

БЕЧ - Група маскираних неонациста упала је на комеморацију ослобађања нацистичког концентрационог логора Матхаузен у Аустрији, те вербално и физички напала бивше логораше - преносе аустријски медији.


Медији наводе да су неонацисти јуче на комеморацији узвикивали фашистичке пароле и озлоглашени Хитлеров поздрав "зиг хајл".

Директор за безбједност Алоис Лисл потврдио је да су осумњичени, који су били униформисани, гласно узвикивали фашистичке пароле и додао да је ријеч о јасном случају величања Трећег рајха, што је у Аустрији законом забрањено.

Он је рекао да осумњичени нису ухапшени, јер су побјегли с мјеста догађаја.

"Знамо да су говорили домаћим акцентом и наставићемо истрагу", рекао је Лисл.

Предсједник Комитета за сјећање на жртве Матхаузена Вилији Мерњи рекао је да су четворица наоружаних и маскираних неонациста физички напали групу бивших логораша из Француске.

Предсједник француске организације логораша Данијел Симон потврдио је да су маскирана лица пуцала насумице око себе.

"Један пластични метак изазвао је једној особи повреде на глави, док је још једна погођена у врат. Услијед шока повријеђени нису поднијели кривичну пријаву, али је напад снимљен мобилним телефоном", рекао је Симон и затражио од аустријских власти одлучну акцију против десничара.

Поводом 64. године ослобађања Матхаузена, представници вјерских заједница упутили су апел аустријским властима да дјелују снажније против десничарског есктремизма, расизма, дискриминације и нетолеранције.

Комитет за сјећање на жртве Матхаузена оцијенио је да је јучерашња комеморација ослобађања овог озлоглашеног концентрационог логора била обиљежена вербалним и физичким нападом неонациста на бивше логораше.

На овогодишњој комеморацији поводом ослобађања логора Матхаузен, након интервенције дипломатског представништва Србије, уклоњена је застава Косова.

У једном од најозлоглашенијих логора, Матхаузен од 8. августа 1938. до 5. маја 1945. године, било је затворено преко 200.000 људи из више од 30 земаља.

Логор су ослободили војници Треће америчке армије, а око 120.000 људи није преживјело ужасе концентрационог логора Матхаузен.

Овај озлоглашени логор обиљежен је степеном три, што је најгора категорија логора Трећег рајха, јер је подразумијевао ликвидацију затвореника.

У логору Матхаузен било је затворено и око 7.000 Срба, од којих више од половине није дочекало ослобађање. Они који јесу, били су дио делегације која је јуче обиљежавала овај немили јубилеј.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog