Društvo

Шиптарска полиција опет туче Србе на Косову

КОСОВСКА КАМЕНИЦА - Двадесет припадника Косовске полицијске службе (КПС) и шесторо Срба лакше је повријеђено када су се сукобили у селу Кормињане у општини Косовска Каменица.


До сукоба Срба и припадника КПС дошло је јуче око 18.00 часова када је група од око 300 Срба покушала да блокира магистрални пут Гњилане - Бујановац.

Патрола полиције покушала је да деблокира пут, на шта су мјештани узвратили нападом чврстим предметима на полицајце.

Повријеђеним Србима љекарска помоћ указана је у Дому здравља у Шилову.

"Пет лица, четири мушкарца и једна жена, је ухапшено и њима је истражни судија одредио притвор од 48 часова", рекао је Срни портпарол КПС Исмет Хашани, наводећи да је саобраћај на путу Гњилане - Бујановац био обустављен синоћ до 23.00 часа.

Хашани је додао да је након сукоба у Кормињану група Срба у Ранилугу, у општини Косовска Каменица, каменовала патролу КПС, али да том приликом није било повријеђених.

Повод окупљања Срба у Кормињану је вишедневно искључење струје.

"Мјештани српских села на подручју општина Гњилане и Косовска Каменица данима немају струју. Сви позиви на уздржаност су бесмислени пошто је очигледно да Косовска енергетска корпорација (КЕК) настоји да испровоцира Србе и оптужи их за изазивање инцидената, као што се то синоћ догодило", каже начелник Косовско-поморавског округа Драган Николић.

Он је нагласио да су припадници КПС употријебили сузавац и димне бомбе како би растјерали Србе који су мирним протестом покушали да скрену пажњу међународне заједнице и домаћих институција на проблем искључења струје.

"Ово је непримерено. Не знамо од кога да очекујемо помоћ и заштиту. На бројна писма упућена највишим представницима матичне државе нико не одговара. Налазимо се у ситуацији да смо препуштени себи на милост и немилост КЕК и Косовској полицији", каже Николић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog