Politika

Расим Љајић: Хапсимо Младића до краја године

БЕОГРАД - Предсједник Националног савјета Србије за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је да ће хашки оптуженици Ратко Младић и Горан Хаџић, уколико се налазе у Србији, бити ухапшени до краја године.


Љајић је истакао да се "они не могу вечито скривати и уколико су у Србији немогуће је да не буду пронађени до краја године, с обзиром на предузете активности''.

''Прикупљамо и проверавамо све информације и има веома интересантних. Сигурно је једно, да има све више коцкица у мозаику који правимо", рекао је Љајић за "Блиц".

Говорећи о посјети главног хашког тужиоца Сержа Брамерца Београду, Љајић је изразио увјерење да ће извјештај тужиоца бити позитиван и да ће се у њему наћи оцјена да Србија чини све да се Младић и Хаџић нађу у Хагу.

Он је истакао да је Србија испунила све захтјеве према Трибуналу, осим што Младић није у Хагу.

Љајић је навео да не зна да ли ће Брамерц у свом извјештају употријебити термин "пуна сарадња" Србије са Хагом, што је услов који поставља Холандија за деблокаду Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Он је истакао да је став Холандије о примјени споразума прије хапшења Младића и даље "непромијењен и јако тврд", те да од посјете Брамерца не треба стварати "превелика очекивања" и очекивати деблокаду Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ.

"Не желим да стварам лажна или превелика очекивања. Значајан је извештај који ће Брамерц поднети. Јако је важно да он буде што позитивнији. Уколико то буде, позиција Холандије ће бити теже одбрањива. И сада смо неоправдано кажњени због оваквог става Холандије", нагласио је Љајић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog