Svijet

Јачају економске везе Јапана и Русије

ТОКИО - Русија и Јапан потписаће данас пакет споразума, укључујући нафтне и енергетске аранжмане, у покушају да развојем привредних веза превазиђу дугогодишњи острвски територијални спор.


Руски премијер Владимир Путин, који борави у Токију са 100 привредника, присуствовао је пословном форуму, а касније ће се састати са јапанским премијером Таром Асом ради разговора о повећању обима трговине и инвестиција.

Упркос територијалном спору због кога двије државе нису потписале мировни споразум послије Другог свјетског рата, економске везе између Јапана и Русије веома су ојачале.

Русија, која је суочена са рецесијом послије десетогодишњег економског раста, очекује од Јапана инвестиције у њен далекоисточни регион.

"Постоји простор за сарадњу у иновативним секторима са Јапаном, прије свега у областима нуклеарне енергије и телекомуникација", рекао је Путин на форуму и додао да би сарадња могла да буде проширена на истраживање свемира, ресурсе обновљиве енергије и нанотехнологију.

Очекује се да ће двије земље потписати споразум који ће омогућити Јапану да гради нуклеарне електране у Русији, као и да користи руску технологију за обогаћивање уранијума.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog