Svijet

САД депортовале Демјањука у Њемачку

КЛИВЛЕНД - Осумњичени чувар из нацистичког логора Џон Демјањук депортован је синоћ из САД у Њемачку, гдје ће му се судити због смрти 29 000 Јевреја.


Осамдесетдеветогодишњи Демјањук, украјинског поријекла, ноћним чартер летом кренуо је из Кливленда у Минхен.

Аеродромски званичник изјавио је да Демјањук није показивао емоције, нити је рекао било шта када је постављен у медицинско сједиште уочи лета.

Претходно га је екипа хитне помоћи одвела из његовог дома недалеко од Кливленда у канцеларију за имиграцију, а фотографисање је било онемогућено ћебадима.

Центар "Симон Визентал" описао је Демјањука као првог на листи најтраженијих нацистичких ратних злочинаца.

Демјањук има проблема са кичмом, бубрезима, анемијом, веома је слаб и потребна му је помоћ при стајању или кретању и сувише је болестан да би путовао, пише у списима поднесеним суду.

Ловци на нацисте у САД предали су суду недавно направљени видео снимак на коме Демјањук сам хода.

Он је 1988. у Израелу осуђен на смрт, по оптужби да је био садистички чувар"Иван Грозни" у логору Треблинка, у коме је умрло 870 000 људи.

Врховни суд Израела касније је утврдио да Демјањук није био "Иван Грозни", али су му амерички званичници одузели држављанство, јер је утврђено да је радио у три друга логора и да је сакрио ту информацију када је стигао у САД 1952. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog