Republika Srpska

Сорош: Покретач свјетске привреде постаће Кина

ФРАНКФУРТ - Умјесто САД покретач свјетске привреде постаће Кина, оцијенио је познати амерички берзански шпекулант Џорџ Сорош у интервјуу њемачком дневнику „Франкфуртер Алгемајне цајтунг".


Сорош сматра да политички утицај на глобалном нивоу неће остати као што је био досад, већ ће се померити из САД према Кини.

„Кинези су већ отпочели прве нападе на главни стуб америчке економије -долар", указао је Сорош и додао да Кина види управо своју валуту као алтернативу главном свјетском обрачунском средству.

Сорош, ипак, не жури са сахрањивањем долара, мада признаје да је америчка валута у последње време изгубила пређашње позиције.

Он, међутим, сматра да ни евро, јединствена валута 16 чланица Европске уније, а ни кинески јуан нису за сада у стању да замијене америчку новчану јединицу.

Сорош је такођеизразио уверење да ће „систем евра" сачувати садашње позиције.

„Баш у овој кризи је постало јасно да евро представља преимућство за слабе државе и да оне немају никаквог разлога за напуштање зоне евра", указао је он.

Дотакавши се економске ситуације у Њемачкој, Сорош је изразио мишљење да влада те земље треба да посвети велику пажњу стимулисању коњуктуре .

„Привреду Њемачке ће касније, као Америку, у потпуности захватити криза. Њемачкој пријети пад тражње робе широке потрошње, а затим и производа комплекса машиноградње, што ће већ наредних мјесеци довести до знатног повећања незапослености", тврди Сорош.

Он је изразио и забринутост због економске слабости Украјине која, како је рекао, „већ уопште нема новца".

Истовремено, Сорош је оцијенио да је подршка Међународног монетарног фонда (ММФ) влади у Кијеву „недовољна".

ММФ је јесенас одобрио Украјини стабилизациони зајам од 16,5 милијарди долара од којих је до сада приближно четвртина постала оперативна.

Нова транша тог зајма,од 1,7 милијарди долара,требало би да се реализује до краја мјесеца.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog