Politika

Инцко парламентарцима: Споро возило на европском путу

САРАЈЕВО - Међународни представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Сарајеву да се чини да су сви точкови на возилу којим се БиХ креће на европском путу стали и да је такво стање неодржииво.


"Од априла 2006. године политички естаблишмент је фокусиран на подјеле и то у вријеме када је неопходно градити осјећај о заједничком циљу", истакао је Инцко обраћајући се посланицима и делегатима на заједничкој сједници Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је истакао да програм приступа ЕУ мора бити одвојен од свакодневне политике.

"Морате се издићи изнад реторике, као што сте то учинили и код усвајања уставног амандмана за Брчко. Моја препорука вама, посланицима и делегатима овог парламента, али и политичком естаблишменту у цјелини, јесте да се пажљивије и критичније осврнете на начин на који функционишу ваше институције", истакао је Инцко.

Он је предложио парламентарцима да нађу нове и конкретне начине да дођу до споразума и убрзају усвајање закона који су од суштинског значаја за европски пут БиХ.

Наводећи да је Парламентарна скупштина БиХ прошле године донијела 16 нових закона, а да је само седам од њих било везано за европско партнерство, Инцко је упозорио да резултати из првог квартала ове године не показују значајније побољшање.

"То није због недостатка политичке експертизе. То је због недостатка политичке воље", нагласио је Инцко.

Високи представник је изразио увјерење да постоји шанса да до краја ове године буде урађено нешто конкретно.

"Јасно је да посљедњих 16 мјесеци мандата овог парламента мора донијети далеко више од оног што је до сада постигнуто. Ово је опет тест за вас, ваше странке и страначке лидере. На вама је да покажете да можете да поведете земљу напријед у овом кључном питању. Као изабрани званичници имате обавезу да изградите консензус који ће ову земљу одвести тамо гдје њени грађани желе - у Европу", поручио је Инцко посланицима и делегатима Парламентарне скупштине БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog