Društvo

Хоће још пара од случаја Миладина Ковачевића

БЕОГРАД - Породица Брајана Штајнхауера (22) није се задовољила надокнадом од милион долара коју је Србија платила да би донекле изгладила међудржавну затегнутост због пропуста српских конзуларних представника који су Миладину Ковачевићу, који је у јуну прошле године претукао Брајана, омогућили напуштање територије САД.


У брзо након уплате из Београда, Штајнхауерови су поднијели тужбу Окружном суду у Њујорку, који је највиша инстанца у судском поступку, за надокнаду материјалне и нематеријалне штете. Нанесене не само повријеђеном Брајану, већ и његовом оцу Ричарду и мајци Марлени.

Све троје потписали су тужбу, у којој на десет страна траже одштету, најприје за Брајанове тешке повреде, а потом за његову "доживотну спријеченост за пуно радно ангажовање", трошкове лијечења и душевни потрес.

Тужиоци Штајнхауера наводе да су и родитељи студента претрпјели огроман душевни терет "највишег интензитета", због тешког синовљевог стања.

Познаваоци америчког материјалног права упућују да би штета коју би тужени морали да надокнаде, уколико би суд прихватио тужбу у цјелини, била - језива! И, свакако, у вишемилионском доларском износу, мада се Штајнхауери још нису изјаснили колико траже за "високи интензитет повреда и потреса".

За тјелесне и душевне повреде нанесене Брајану, трошкове лијечења и претрпљени страх Штајнхауерови не терете само Ковачевића, већ и друге учеснике у тучи: Санела Софтића и Едина Џубура, Ковачевићеве познанике, али и клубове, односно њихове власнике и менаџере (седам), у којима је точено пиће кошаркашу из Куле.

Штајнхауери, позивајући се на амерички кривични закон, по коме је точење алкохола малољетницима строго кажњиво, сматрају клубове и њихове представнике одговорним, јер су алкохолно пиће дали Ковачевићу који је у вријеме инцидента имао 21 годину, а по америчком закону био је малољетник.

Упућени у међународно приватно право кажу: штета за надокнаду према наведеном праву надокнађује се тамо гдје је и настала. Стиче се утисак да се америчко правосуђе практично сагласило да се Ковачевићу суди у Београду, а да то није класично уступање предмета. Јер, Ковачевићу у САД није скинута потјерница за преступ непоштовање суда.

Из извора блиских адвокатском тиму Рошман из Њујорка, који заступа Штајнхауерове, сазнаје се да је Ковачевићима у Кули, на њихову кућну адресу, оптужница већ достављена.

Ковачевић је у САД био ухапшен и оптужен за наношење тешких повреда америчком студенту Брајану Штајнхауер, али је после плаћене кауције, са лажним документима отпутовао у Србију. Српска Влада платила је Штајнхауеровој породици 900.000 долара одштете по договору с Владом САД, да се Ковачевићу суди у Србији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog