Društvo

Главаш на међународној потјерници

ЗАГРЕБ - Хрватски министар унутрашњих послова Томислав Карамарко потврдио је да је данас издата је међународна потјерница за осуђеним ратним злочинцем Бранимиром Главашем.


Према његовим ријечима, МУП сада очекује реакције других земаља.

О потврђивању одлуке мандатно-имунитетске комисије о укидању имунитета Бранимиру Главашу Сабор ће расправљати у сриједу, 20. маја, као о првој тачки дневног реда сједнице, изјавио је предсједник Сабора Лука Бебић, након одлуке саборског Предсједништва.

Бебић такође сматра да вријеме изрицања пресуде Главашу утиче на локалне изборе, али и да се нико због такве оцјене не би требао љутити.

Саборска мандатно-имунитетска комисија укинула је посланички мандат Главашу и одмах потом издато је одобрење за његов притвор.

Главаш је 8. маја проглашен кривим за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку 1991. године у случајевима "селотејп" и "гаража" за шта је добио пет, односно осам година и неправоснажно му је изречена јединствена затворска казна од 10 година затвора.

Осталих петоро оптужених осуђено је на казне од пет до осам година затвора.

По првој тачки оптужнице, која се односи на случај "гаража" и у којој се описује мучење и убиство Чедомира Вучковића, који је натјеран да попије киселину из акумулатора, те злостављање Николе Васића, Главаш је осуђен на пет година затвора, јер је "пропустио да спријечи мучења и убиства".

Хрватски медији наводе да је Главаш по изрицању казне, истог дана напустио Хрватску, прешао у БиХ и борави у Љубушком, гдје настоји да добије документа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog