Društvo

Томпсон ослобођен оптужби

ЗАГРЕБ - Двије невладине организације Срба и Јевреја у Хрватској осудиле су поступак жупанијског тужилаштва у Загребу које је одбацило кривичну пријаву против пјевача Марка Перковића Томпсона, оцијенивши да он на свом концерту 30. маја прошле године није користио усташки поздрав „За дом спремни".


Тужилаштво је без спровођења адекватне истраге оцијенило да Томпсон није поздрављао усташким поздравом, већ се поздрав чуо из позадина на почетку пјесме као да је снимљен на матрицу.

Одбачене су и пријаве које су поднијела три удружења о непознатим лицима која су носила усташке ознаке, признајући да је таквих лица било и да су она манифестовала морално неприхватљиво понашање, али не у мјери да би то било кривично дјело.

У заједничком саопштењу Заједница Срба у Хрватској и јеврејска организација Маргелов институт из Загреба истичу да су 11. маја поднијели приједлог оптужнице против Томпсона и више непознатих лица због почињења више кривичних дјела на концерту одржаном 30. маја прошле године у Загребу, кад су извођене пјесме и поздрави са службеним усташким поздравом, позивало на убиства Срба уз присутну усташку иконографију и вријеђање службене заставе Хрватске уз коју су истицани усташке заставе и испод које су пјеване усташке буднице.

Приједлог оптужнице услиједио је након одбацивања кривичне пријаве коју су Заједница Срба, Маргелов институт и удружење младих антифашиста Загреба поднијеле 24. јула прошле године, а коју је жупанијско тужилаштво у Загребу одбацило 30. децембра 2008. године.

Двије организације у свом саопштењу сматрају да рјешење о одбацивању кривичне пријаве од стране жупанијског тужилаштва не доприноси развоју људских слобода.

„Несанкционисањем група које пропагирају пропали усташки злочиначки режим и позивају на убиство једне законом и уставом штићене националне мањине шаље се порука, да се такво понашање толерише од стране хрватског друштва", истиче се у саопштењу.

„Сматрамо да хрватско правосуђе треба и мора оштро реаговати на такве појаве масовног и отвореног исказивања филоусташтва (усташољубља), нарочито кад је оно јавно и кад се користи у сврху застрашивања и упућивања пријетњи хрватским грађанима српске националности", истиче се у саопштењу и додаје да се рјешење треба посматрати и у ширем контексту немогућности и неимања снаге да се хрватско друштво обрачуна са злочиначким идеологијама које требају остати тамо гдје су и покопане њиховим поразом у другом светском рату.

У саопштењу се подсјећа на пригодне говоре хрватског предсједника Стјепана Месића као и више изјава хрватске владе која којима се осуђује штетност пропагирања усташтва у хрватском друштву.

Уз упозорење да такво понашање појединаца и група није пожељно у модерној културној заједници европских народа и држава којој Хрватска жели припадати, саопштење завршава позивом да хрватско правосуђе треба учинити све да се такво понашање ефикасно сузбије и подсећањем да ће речене организације ће о негативном решењу упознати међународне факторе и европске институције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog