Društvo

Дукић: Пуштање Делића је срамота и безобразлук

САРАЈЕВО - Предсједник Савеза логораша Републике Српске (РС) Бранислав Дукић оцијенио је срамотном и безобразном одлуку да начелник Генералштаба Армије РБиХ генерал Расим Делић буде пуштен на пријевремену слободу и додао да је Трибунал у Хагу ранијом пресудом од три године затвора прогласио Делића националним херојем Бошњака.


"Оваква БиХ не може да постоји и тога су свјесни и у међународној заједници. Да ли нам они оваквим одлукама поручују нешто друго?", упитао је Дукић поводом најаве да ће Делић бити пуштен на слободу.

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих војника и несталих цивила Недељко Митровић рекао је за "Фокус" да је Делићево пуштање на пријевремену слободу трагична порука српском народу у БиХ, али да није изненађујућа.

"Тачније, нас је више изненадило његово хапшење и суђење", додао је Митровић.

Он је подсјетио да је Трибунал утврдио Делићеву командну одговорност за злочине муџахедина над заробљеним српским цивилима и војницима на Озрену за којима се и данас трага, те да је, умјесто да буде кажњен за та злодјела, награђен смијешно малом казном и пријевременим ослобађањем.

Митровић сматра да иза свега стоје моћни појединци из међународне заједнице, који не само да су прихватили, већ упорно промовишу једнострану слику ратних дешавања у БиХ, према којој су Бошњаци једине жртве, док су Срби и Хрвати агресори и злочинци.

Да није тако, сматра он, међународна заједница дозволила би пуштање на слободу бивше предсједнице РС Биљане Плавшић, која је практично већ одслужила двије трећине казне.

"Биљана Плавшић и Расим Делић не могу ни да се пореде по одговорности за злочине почињене током рата у БиХ. Ипак, Хаг је Плавшићеву осудио на 11 година затвора и још је држи утамничену у шведском затвору, док Делића, који је командовао муџахединима, пуштају на слободу", каже Митровић.

Предсједник Предсједништа Борачке организације РС Михајло Парађина наводи да се управо на односу према Делићу и Плавшићевој најбоље може утврдити лицемјерство међународне заједнице.

"Сувишно је трошити ријечи на било какве коментаре рада Хашког трибунала, јер је до сада учињеним јасно показао на чијој је страни. То што Хаг ради, нема благе везе ни с правом, ни с правдом, а ни с правичношћу", навео је Парађина.

Он је напоменуо да је комплетан војни и политички врх РС осумњичен и осуђен због наводних злочина, док Бошњаци, чија је одговорност утврђена, буквално пролазе некажњено.

Делића је 13. јула прошле године Претресно вијеће Хашког трибунала осудило на три године затвора по командној одговорности за почињене ратне злочине у централној Босни у периоду од 1993. до 1995. године. У пресуди Делићу, Хашки трибунал је утврдио да су током рата у БиХ муџахедини, починили најмање три серије злочина над српским и хрватским цивилима и војницима.

Шеф тима Делићеве одбране Васвија Видовић потврдила је да ће Делић до краја ове седмице допутовати у Сарајево.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog