Politika

Амерички Конгрес: Резолуција о БиХ

ВАШИНГТОН - Представнички дом америчког Конгреса усвојио је Резолуцију о БиХ у којој се истиче потреба да се у БиХ обаве уставне реформе и наглашава значај сталног америчког ангажмана у партнерству са ЕУ, саопштено је данас из Бошњачко-америчко савјетодавно вијеће, са сједиштем у Вашингтону.


''Резолуцијом се позива на моменталну и ургентну уставну реформу која ће омогућити БиХ да ради у правцу стварања ефикасне и дјелотворне државе, способне да испуни домаће и међународне обавезе, посебно у вези са пуним пријемом у ЕУ и НАТО'', наводи се у саопштењу.

У резолуцији се наглашава да би САД требало да именују специјалног изасланика за Балкан, који може да ради у партнерству са ЕУ и политичким лидерима и БиХ на олакшавању усвајања реформи на свим нивоима власти и друштва, док у исто вријеме помаже политичком напретку у осталим земљама балканског региона.

У овом документу инсистира се да треба уложити снажне напоре у БиХ и у Хашком трибуналу како би правда била задовољена за жртве ратних злочина.

Резолуцијом 171 не препоручује се затварање ОХР док Савјет за спровођење мира не закључи да је реформама у БиХ испуњено пет циљева и два услова које је Савјет поставио.

Представнички дом у резолуцији препоручује да САД блиско сарађују са ЕУ и пруже јој подршку у транзицији у функцију специјалног изасланика ЕУ по затварању ОХР, како би се осигурало да специјални изасланик ЕУ има овлаштења и инструменте којима може да ефикасно управља пословима у БиХ послије ОХР.

Резолуција се позива и на закључке Венецијанске комисије о неефикасности државних институција и њене препоруке за њихово јачање.

Истичући да је доминантна намјера резолуције усклађивање новог устава БиХ са стандардима дефинисаним Европском повељом о људским правима, у саопштењу се наводи да резолуција има посебну тежину, јер је донесена у седмици која претходи посјети потпредсједника САД Џозефа Бајдена БиХ.

Резолуцију коју је јуче усвојио Представнички дом америчког конгреса предложио је конгресмен Хауард Берман 13. фебруара.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog