Kultura

Почиње филмски фестивал у Кану

КАН  - Данас почиње кански филмски фестивал у чијем ће се такмичарском програму наћи већи број остварења релевантних филмских аутора.


У овогодишњој трци за "Златну палму" и остале награде на највећем свјетском филмском фестивалу наћи ће се нови филмови "оскароваца" Педра Алмодовара и Анга Лија, затим дјела награђиваних режисера - попут Квентина Тарантина, Џејна Кемпиона, Ларса фон Трира, Кена Лоуча, Гашпара Ное, Михаела Ханекеа, Алене Ренеа...док са Истока стижу остварња Џонија Тоа, Цаи Минг Јанга, Лу Јеа, Елије Сулејмана, Чан Вук Парка...

Квалитет филмова процјењиваће жири чији је предсједник француска глумица Изабел Ипер, а међу члановима су и јужнокорејски редитељ Ли Чанг Донг, његов турски колега Нури Билге Чејлан и америчка глумица Робин Рајт Пен, која "насљеђује" на овој функцији свога супруга Шона Пена, прошлогодишњег председника жирија.....

Као фаворити (мада у Кану фаворити скоро никада не побјеђују) помињу се нови Алмодоваров филм "Сломљени пољупци", који се већ приказује у шпанским биоскопима. Занимљиво је да Алмодовар никада није побиједио у Кану.

Ту је и један бивши кански побједник - Квентин Тарантино - са филмом "Неславна копилад". Затим још један кански лауреат - Кен Лоуч - са филмом у коме се као глумац појављује познати француски фудбалер и легендарни капитен "Манчестер јунајтеда" Ерик Кантона.

Ту је и Ларс фон Трир са својим "Антихристом", те ветеран Ален Рене са остварењем "Луде траве", док његов италијански колега Марко Белокио стиже са филмом о ванбрачном сину Бенита Мусолинија...

Није потврђено, али се у филмским круговима прича да велики Френсис Форд Копола није прошао у такмичарски програм са својим новим филмом, па је одбио да му се филм уопште прикаже у Кану.

У сваком случају на "менију" су филмови неких култних свјетских аутора, али и филмови "надолазећих снага", првенствено са Далеког истока. Очекује се још један буран фестивал.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog