Nauka

Интел кажњен са 1,06 милијарди долара

БРИСЕЛ - Европска комисија изрекла је данас рекордну казну од 1,06 милијарди евра компанији за производњу компјутерских чипова Интел и наредила јој да обустави илегално давање попуста како би потиснула свог ривала АМД.


"Интел је оштетио милионе европских потрошача вишегодишњим намјерним потискивањем конкуренције са тржишта компјутерских чипова", саопштила је комесар ЕУ за конкурентност Нили Кроес.

Комисија наводи да је амерички Интел плаћао произвођачима компјутера да одгоде или откажу планове о представљању производа са АМД-овим чиповима и давао илегалне, тајне попусте да би произвођачи користили углавном или искључиво Интелове чипове.

ЕК је наредила Интелу да "одмах прекине ову незакониту праксу" и напоменула да компанија има право да даје попусте на своје производе, али у складу са законским одредбама.

Ово је највећа казна изречена једној компанији, већа од 896 милиона евра са колико је прошле године кажњен произвођач стакла Сент Гробен због намјештања цијена, односно 497 милиона евра казне Мајкрософту 2004. године због монополског понашања на тржишту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog