Društvo

Грип ће се вјероватно појавити и у БиХ

САРАЈЕВО - Ни БиХ вјероватно неће остати поштеђена новог грипа, јер је чињеница да се сваки дан биљежи нови број обољелих од ове болести - изјавила је шеф Службе за епидемиологију у Заводу за јавно здравство Федерације БиХ (ФБиХ) Јелена Равлија.


"Вјероватно је да ће се вирус наставити ширити, нарочито јер улазимо у сезону повећаног кретања људи и робе. Мора бити интензивиран надзор и рано откривање", рекла је Равлија у интервјуу за "Независне новине".

Она је истакла да је суштина у овој фази што прије открити случај обољења од свињског грипа, како би се ограничило и зауставило ширење вируса.

Говорећи о епидемиолошком стању у ФБиХ, Равлија је рекла да је евидентан пораст броја обољелих од бруцелозе, гдје "држимо неславни рекорд".

"Регистровање и спорадичних случајева бруцелозе у земљама у окружењу представља знак за аларм, а код нас се све добрим дијелом свело на статистику и регистровање нових случајева", рекла је Равлија.

Она је истакла да је у ФБиХ доста обољелих и од туберкулозе, али да се биљежи опадање броја обољелих, захваљујући активностима које се проводе кроз Глобални фонд за борбу против сиде, туберкулозе и маларије.

Говорећи о вакцинисању у ФБиХ, Равлија је истакла да од примарних недостаје вакцина против хемофилус инфлуенце тип Б (ХИБ), коју БиХ добија посредством УНИЦЕФ-а.

"Проблем је настао због одобрења ослобађања од царине код увоза цјепива. Надамо се да ће у неколико наредних дана вакцине бити на располагању", рекла је Равлија.

Она је истакла да међу вакцинама које купује Влада ФБиХ, недостају вакцине за додатно вакцинисање против дјечје парализе, Ди-Те ацелуларног пертусиса које дијете прима у петој години, те дифтерије и тетануса за одрасле, које прима у завршном разреду основне школе.

"Новац је осигуран, тендер приведен крају. Ако не буде жалби, крајем овог или почетком наредног мјесеца вакцине ће доћи", рекла је Равлија и додала да је првобитно било планирано 2,5 милиона КМ за набавку вакцина, али је врло вјероватно да ће сума бити прекорачена, јер су вакцине све скупље.

Равлија је истакла да је тендер расписан касније, него што је требало, јер у посљедњем кварталу 2008. године, новац је био упитан, али је осигуран почетком ове

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog