Republika Srpska

Марек Белка: Од банака зависи опоравак економије

ПРАГ - Све док банке буду у средишту проблема и док не дође до њиховог потпуног опоравка, не може се очекивати опоравак глобалне привреде, сматра Марек Белка из Одјељења за Европу Међународног монетарног фонда.


Он је нагласио да је све почело од банака и да ће од њиховог опоравка зависити излазак из рецесије за коју су се поједине државе средње и источне Европе добро припремиле, не наводећи о којим држава је ријеч.

"Проблем цијеле регије не може се униформисати и разликује се од државе до државе, али је чињеница да ће све пасти ове године", рекао је Белка, бивши пољски премијер и министар финансија.

"Европска привреда високо је интегрисана тако да ће догађаји на западу Европе имати највише утицаја на средиште и исток континента. Опоравак ће понајвише зависти од спремности влада западне Европе да се боре с кризом у властитим државама", рекао је Белка.

Он сматра да би борба против рецесије требала бити координисана међу државама.

"Морамо под сваку цијену избјећи увјерење да ће доћи до брзог рјешења проблема у који је запала цијела Европа и регија, поготово балтичке земље, али сматрам да би се проблем могао ријешити заједничким снагама и координисаном акцијом", закључио је Белка.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog