Politika

Оливер Ивановић: Не причати пуно о Косову са Бајденом

БЕОГРАД - Државни секретар у Министарству Србије за Косово и Метохију Оливер Ивановић сматра да са америчким потпредсједником Џозефом Бајденом, који ускоро долази у посјету Београду, не треба превише причати о Косову, с обзиром са се ставови САД и Србије о томе разликују.


Ивановић је рекао да је, у том случају, српској страни боље да не намеће разговоре о Косову.

Коментаришући информације из дипломатских кругова да ће Бајден тражити да Србија ''не омета живот на Косову'', Ивановић је навео да "Србија не омета живот на Косову", него ''настоји да својим поступцима помогне стабилизацији политичких и економских прилика".

"Србија нема разлог да омета стабилизацију економских и политичких прилика, јер нестабилност угрожава Србе", нагласио је Ивановић, сматрајући да дипломаткси кругови мисле на то да Србија не омета пут Косова према међународним финансијским институцијама.

Он сматра да западни Балкан није приоритет САД и да вјерује да ће Бајден пренијети поруку да ЕУ мора да преузме одговорност за земље бивше Југославије.

"Западни Балкан је ушао у занимљиву фазу, јер све његове земље виде светло на крају тунела, али тај тунел је некако дугачак", рекао је Ивановић.

Ивановић не вјерује да ће Косово бити награђено убрзањем европских интеграција, додајући да "таквих награда у Европи нема".

"Нема бесплатног ручка. Наградно укључивање било кога, па ни Црне Горе од седамсто хиљада становника не долази у обзир. Напротив, огромни су отпори за нова придруживања", додао је Ивановић.

Он сматра да се проблем подијељене Косовске Митровице на албански и српски дио треба ријешити по узору на кипарске Грке и Турке, наводећи да су се та два народа приближили тек оног тренутка када је Кипар постао чланица ЕУ.

"Мислим да ће и косовски Албанци, када Србија буде у ЕУ, имати неколико година да размишљају да ли им је боље да задрже квазинезависност и сиромаштво или да се определе да на нови начин регулишу односе са Србијом и аутоматски на тај начин постану део уједињене Европе", додао је Ивановић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog