Društvo

Црногорци и за НАТО поморске вјежбе

ПОДГОРИЦА - Црногорско министарство одбране је потврдило да је Црна Гора поднijела Савезничкој команди за операције НАТО-а кандидатуру за домаћина поморске вjежбе „Кооператив Мако" која би на јужном Јадрану требалo да буде одржана у јуну седеће године.


Та врста вјежби спада међу најважније годишње вјежбовне активности НАТО-а, а поред снага земаља чланица у њима учествују оружане снаге држава укључених у Партнерство за мир и Медитерански дијалог, док су чланице Истанбулске иницијативе за сарадњу посматрчи, објаснило је црногорско министарство.

„Вјежба траје двије недеље, а вјероватно би се реализовала у ширем реону територијалних вода Црне Горе, између Бара и Улциња", казао је портпарол министарства одбране Видак Латковић дневнику „Вијести".

Он је објаснио да би у вежби учествовали ратни бродови из састава сталне НАТО поморске групе 2 у Медитерану као и бродови из земаља чланица Партнерства за мир.

Латковић је оцијенио да би одржавање војне вежбе НАТО-а у Црној Гори, поред драгоцјених војних искустава, имало и корисних економских ефеката, јер би били коришћени значајни хотелски, градски и лучки капацитети.

Он је објаснио да вјежбу финансира НАТО, док би се трошкови Црне Горе односили на транспорт и информатичко-техничку помоћ.

И вицеадмирал Драган Самарџић истиче да би долазак толиког броја ратних бродова био изузетно велики економски добитак за Црну Гору.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog