Politika

Фејт: Србија и Косово заједно да ријеше односе

ЛОНДОН - Специјални изасланик Европске уније на Космету Питер Фејт изјавио је да ни Београд ни Приштина неће моћи да остваре своје европске амбиције док не ријеше међусобне односе, али да то не значи да Београд треба да призна Косово нити постављање новог услова Србији за улазак у ЕУ.


„Не кажем да Београд треба да призна независност Косова, већ да мора да постоји барем минимална сарадња двије стране по питањима као што су царине и трговина, а ту је и потреба да се изврши попис становништва и у Србији и на Косову", рекао је Фејт у интервјуу за Би-Би-Си.

„Ја не додајем неки нови услов за улазак у ЕУ. За Србију постоји један услов, чега је она и сама свјесна, а то је сарадња са Хашким судом. Међутим, успостављање регионалне сарадње је елемент који би требало да помогне земљама које желе да се учлане у ЕУ", додао је он.

Фејт је истакао да „ако се не оствари барем таква минимална сарадња - а ту и Приштина треба да уради више - процес евроинтеграције читавог региона биће много спорији и компликованији".

По његовој оцјени, највећи изазов пред владом у Приштини је да успостави добре односе са Србима - што је, како каже, уједно и формула за стабилизацију читавог региона, и његову евентуалну интеграцију у ЕУ.

Он је, такође, рекао да је један од највећих изазова за владу у Приштини, и за њега као функционера који је задужен да јој помогне, питање сјеверног дијела Косова и спријечавање де факто поделе територије.

„Прва ствар је да насиље буде окончано. Неприхватљиво је да припадници Кфора и Еулекса сваког дана буду на мети каменица, па и ручних бомби. То би лако могло да ескалира и зато бисмо сви - при томе апелујем и на Београд - морали да учинимо све да то насиље буде окончано", рекао је Фејт.

„Такође морамо да водимо рачуна да не буде провокација са албанске стране. Дакле, потребно је уравнотежено решење, чији је основни елемент право на повратак свих и Срба и Албанаца. Верујемо да је такво решење могуће уз мало добре воље свих заинтересованих страна", рекао је специјални представник ЕУ на Космету.

Фејт је истакао да би би Београд могао да одигра значајну улогу у, како се изразио, „стабилизацији стања на сјеверу Косова".

„Сјевер је у рукама екстремиста. Тамо влада безакоње које морамо да ријешимо. Не можемо више да игноришемо ту црну рупу у срцу Европе. Прихватам да Београд није тај који је створио такву ситуацију, али постоје везе, како у смислу материјалних ресурса, тако и у смислу политичких веза", тврди Фејт.

У вези проблема са струјом у српским селима на Космету Фејт тврди да је ЕУ „у томе интервенисала и да помаже, али да су у неким случајевима други елементи међународне заједнице у бољем положају да помогну него што смо то ми".

„Ипак, најважније је да укупно гледано међународна заједница као цјелина ради у истом циљу. Принцип који смо овде усвојили је да свако мора да плати свој рачун за струју, и мислим да је то сада прихваћено. Српски министар Богдановић је изјавио да је то принцип за даље преговоре".

„Истовремено, морамо да пронађемо рјешење којим би та најсиромашнија домаћинства добила опрост дугова, да се њихови дугови за струју броје само, од рецимо, прошле године. Мислим да је сада и КЕК спреман на такво решење. Снабдијевање струјом је једна од основних потреба људи, и она не сме да се политизује", рекао је Фејт.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog