Politika

Радојичић: Кад може о Уставу, може и о надлежностима

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, изјавио је да су усвојени закључци Народне скупштине РС у вези са Информацијом о ефектима преноса уставних овлаштења са РС на институције БиХ остали потпуно у оквиру Устава БиХ.


"То што се некоме не свиђа да се о свему може разговарати његов је проблем. Када се може разговарати о цијелом Уставу, зашто се не може разговарати о преносу надлежности", упитао је Радојичић, додајући да су усвојени закључци "ствар Републике Српске".

Реагујући на саопштење ОХР, који је оцијенио да "нису озбиљни" закључци које је усвојила Народна скупштина РС, Радојичић је истакао да "ОХР има проблема са старом структуром, која није изашла из шињела од прије четири до пет година".

Предсједник Народне скупштине РС оцијенио је да је чудно ово саопштење, у којем "ОХР или барем онај ко је писао саопштење, почиње да тумачи да у Уставу БиХ пише нешто што не пише, јер у Уставу БиХ пише шта су надлежности државе, а шта ентитета".

ОХР је јуче саопштио да парламент Српске мора радити унутар Устава БиХ и "уздржати се од подривања надлежности" које припадају држави. У саопштењу је наведено да већина надлежности о којима се јуче разговарало припадају, прије свега, држави по Дејтонском мировном споразуму и "да су ентитети одбијали да их врате држави након што је Дејтонски мировни споразум потписан".

Народна скупштина РС усвојила је јуче сет закључака у вези с Информацијом о ефектима преноса уставних овлаштења са РС на институције БиХ, којим се тврди да пренос надлежности без претходног договора ентитета није уставан.

У усвојеном сету од 16 закључака налази се и закључак премијера РС Милорада Додика, којим Народна скупштина РС тражи да се за до сада неуставно пренесене надлежности покрену поступци измјене и допуне раније донесених закона, те правни спорови пред домаћим и страним правосудним институцијама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog