Društvo

17. година од ''тузланске колоне''

БАЊАЛУКА - У Бијељини ће данас бити обиљежено 17 година од страдања припадника ЈНА у "тузланској колони", у складу са Програмом обиљежавања значајних историјских догађаја који је утврдила Влада Републике Српске (РС).


Парастос и помен припадницима ЈНА страдалим у "тузланској колони" 15. маја 1992. године биће служен у спомен-костурници на градском гробљу Пучиле, саопштено је Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Округли сто на тему страдања припадника ЈНА у "тузланској колони" биће одржан у великој сали општине Бијељина са почетком у 12.00 часова.

Обиљежавању овог значајног историјског догађаја присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић.

У нападу муслиманских јединица на колону возила ЈНА, која се послије договора са локалним властима мирно повлачила из Тузле, убијено је око 200 старјешина и војника, док их је око 140 заробљено.

Тачан број жртава "тузланске колоне" није утврђен, а идентификовани су посмртни остаци око стотину војника убијених тог дана.

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је 9. новембра 2007. године у случају "тузланска колона" оптужницу против Илије Јуришића, који је на почетку рата у БиХ био предсједвајући Општинског вијећа Тузла.

Јуришић се, према оптужници, терети да је као припадник резервног састава полиције МУП-а БиХ и старјешина у Служби државне безбједности издао наредбу за отварање ватре на колону ЈНА.

Осим Јуришића истрагом за напад на колону ЈНА, која се повлачила из Тузле, обухваћен је и бивши тузлански градоначелник Селим Бешлагић који је, на основу потјернице Србије, прошле године био приведен у Суд БиХ, али је убрзо и пуштен.

Суд БиХ потврдио је почетком маја оптужницу против Изета Смајића, који се терети за ратни злочин против рањеника и болесника 1992. године у случају "тузланска колона".

Према наводима оптужнице, Смајић је 15. маја 1992. године у Тузли, кршећи правила међународног хуманитарног права за вријеме оружаног сукоба, покушао да убије рањеног војника ЈНА Радована Крстића.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog