Društvo

Срби у Липљану: У гету и на ивици опстанка

НОВИ САД - Свега око 1 000 преосталих Срба у Липљану живе као у гету, опасани бодљикавом жицом, најчешће без струје и на ивици опстанка, рекао је Звонко Јојић, један од организатора хуманитарне акције ''Здраво лице Србије'' у којој се прикупља помоћ за Србе на Косову и Метохији.


''Срби и њихова деца живе искључиво од прикупљене помоћи из Србије! Из липљанског гетоа могу изаћи само уколико им то Шиптари дозволе. Струја им се искључује како коме падне на памет, а шиптарска шиканирања су свакодневна. Њихов живот раван је оном у концентрационом логору'', изјавио је Јојић синоћ новинарима у Новом Саду.

Након приредбе организоване у Новом Саду ради прикупљања помоћи у Војводини, Јојић је рекао да је помоћ намијењена Србима у Липљану и ученицима тамошње Основне школе ''Браћа Арсић''.

''Од робе прикупили смо веће количине хране, лекова и кућне хемије. Овом приликом посебну захваљујем зрењанинској Фабрици лекова чија је несебична помоћ од непроцењиве вредности Србима и њиховој деци у Липљану. Прикупили смо и одређену количину новца која ће им добро доћи'', истакао је Јојић.

Он је навео да акцију ''Здрава Србија'' подржавају Удружење руско-српског пријатељства, Центар за истраживање православног монархизма и Фондација ''Владе Дивац''.

Јојић је истакао да Дивац пружа пуну подршку акцији ''Здрава Србија'' и да ће увијек бити уз дјецу и Србе на Косову и Метохији.

У умјетничком дијелу програма поводом акције ''Здраво лице Србије'', предсједница Удружења руско-српског пријатељства глумица Ивана Жигон рецитовала је ''Грачаницу'' Десанке Максимовић, а потом са свим присутним отпјевала пјесму ''Видовдан''.

Приредба поводом акције ''Здраво лице Србије'' одржана је у препуном амфитеатру Спортског и пословног центра ''Војводина'', популарног новосадског Спенса.

До 2000. године у Липљану је живјело 12 000 Срба и око 1 000 Шиптара, а данас је у том косовском граду више од 15 000 Шиптара и приближно хиљаду Срба с њиховом дјецом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog