Društvo

Сапуница Главаш - нова епизода

САРАЈЕВО - Ванрасправно жалбено вијеће Суда БиХ ослободило Бранимира Главаша из притвора, свега 24 часа пошто му је сарајевски суд одредио притвор у трајању од 40 дана.


Одлука је донијета по жалби Главашевог адвоката на јучерашњу одлуку Суда БиХ. Суд БиХ раније је потврдио да је одлука о задржавању Бранимира Главаша у притвору погрешно написана. Наиме, жалба се улаже кривичнорасправном вијећу, а не Апелационом вијећу суда БиХ како је првобитно написано.

Министар безбједности БиХ, Тарик Садовић оцијенио је да случај Главаш показује до које је мере дошла злоупотреба института двојног држављанства и позвао је на што скорије рјешавање таквих проблема.

"Познато је да Хрватска има уставну баријеру за изручење својих држављана. Такође, и БиХ у свом закону о казненом поступку не допушта изручење својих држављана. И наравно, људи оптужени и осуђени за најтежа казнена дела, укључујући и ратне злочине, организовани криминал, корупцију итд., једноставно, када осјете да ће правда доћи по своје, одшетају се у другу државу и онда славодобитно изјављују: 'Ово је моја права домовина", рекао је Садовић.

Главашев адвокат јуче поподне поднио је жалбу на одлуку о екстрадиционом притвору. Портпаролка суда БиХ Мануела Хоџић потврдила је да је жалба примљена. Судија Бранко Перић одредио је јуче екстрадициони притвор за Главаша. Тужитељ БиХ има рок од четрдесет дана да Суду БиХ достави екстрадиционе документе.

Првобитна одлука Суда представљала је преседан у босанско-херцеговачком правосуђу, јер је Суд прихватио чињеницу да је Главаш 22. октобра 2008. године стекао држављанство БиХ. Суд је закључио да је држављанство затражено с намјером да се избјегне процесуирање и посљедице због суђења за ратне злочине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog