Društvo

Бијела Шенген листа - догодине

БРИСЕЛ - Циљ Европске комисије је да до краја јуна поднесе приједлоге Савјету министара ЕУ о укидању европских виза оним земљама Западног Балкана које су заиста испуниле све потребне услове, изјавио је у Бриселу европски комесар за проширење Оли Рен.


Рен је додао да би Савјет министара ЕУ требало да потом одлучи које земље у пуној мјери заслужују да име се укину европске визе, нагласивши да је циљ да те одлуке ступе на снагу од 1. јануара 2010.

Европски комесар је на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије БиХ Свеном Алкалајем рекао да ће Европска комисија ускоро земљама чланицама ЕУ упутити извештаје о томе колико је свака од земаља региона испунила услове из „мапе пута" за укидање европских виза.

Европска комисија ће, према његовим ријечима, на темељу консултација са сваком од земаља Западног Балкана и повратних информација од влада чланица ЕУ у јуну, а свакако прије јулских одмора, дати препоруке за укидање виза.

Рен је нагласио да таква одлука зависи од држава чланица ЕУ, односно министара унутрашњих послова, затим европског комесара за правосуђе и унутрашње послове Жака Бароа, као и Европске комисије.

Он је, међутим, прецизирао да то „није само политичко већ и техничко питање... Задатак је да се обезбеди сигурност грађана ЕУ и зато је потребно вријеме да се то и оствари".

Рен је нагласио да је темељ за одлуку да се нека од земаља Западног Балкана стави на бијелу шенгенску листу мора темељити на поштеној и објективној процјени да је она заиста дорасла таквом режиму.

На новинарско питање како гледа на оцјене америчких званичника да се Европска унија слабо ангажовала у процесу проширивања на Западном Балкану и да Вашингтон намјерава да наименује новог изасланика за тај регион, Рен је узвратио да „Сједињеним државама препушта да уређује своје унутрашње ствари, а Европској унији оставља да решава своја ЕУ питања".

Рен се састао и са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, који га је извијестио о томе у којој мјери земље бивше Југославије сарађујују са Хашким судом, саопштила је Ренова представница за штампу Кристина Нађ.

Она је прецизирала је да то није била размјена мишљења, већ да је Рен само саслушао Брамерцов извјештај.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog