Svijet

Пуца сарадња двије Кореје

СЕУЛ - Јужна Кореја није искључила могућност да заједнички индустријски комплекс у Сjеверној Кореји буде дефинитивно затворен, преносе данас медији, пошто је Сјевер објавио да је отказао све уговоре компанијама које послују у индустријском парку у Кесонгу.


Сјеверна Кореја је јуче саопштила Јужној да су сви уговори за фабрике које послују у Кесонгу неважећи. Додала је да ће донијети нове законе који се тичу пореза и цијена изнајмљивања, које по њеним ријечима, Југ треба безусловно да прихвати или да се исели из комплекса који се налази уз границу.

Тај корак је нанио велики ударац пројекту који је сматран симболом сарадње између двије корејске државе, мада је и раније комунистички режим Сјеверне Кореје предузимао кораке за онемогућавање функционисања зоне, у знак протеста због мјера конзервативног јужнокорејског председника, Ли Мијунг-бака.

У више од 100 јужнокорејских компанија запослило је око 38.000 Сјевернокореанаца, у зони у којој се производи све - од електронских уређаја и сатова до ципела и алата, обезбјеђујући тако главни извор прихода за сиромашну Сјеверну Кореју.

Објава Сјеверне Кореје најављује огромно повећање пореза и цијена најамнине, што ће вероватно утицати на затварање многих фабрика из Јужне Кореје, које су већ имале знатне губитке због царинских ограничења.

Јужна Кореја је критиковала објаву Севера, назвавши је неодговорном.

„Ово је мера која у основи прети стабилности комплекса у Кесонгу, и уопште није прихватљива", рекао је портпарол јужнокорејског министарства за уједињење.

Једне од тиражнијих јужнокорејских новина Чосан Илбо пишу да ће Сеул, уколико буде затворен фабрички парк у Кесонгу, надокнадити компанијама губитке.

Министарство за уједињење, међутим, истиче да јужнокорејска влада не разматра затварање комплекса.

„Наша позиција је да спасемо комплекс (у Кесонгу)", саопштено је из министарства, и додаје се да ће Јужна Кореја наставити да врши притисак на Сјевер да се наставе разговори, иако Пјонгјанг још увијек није одговорио на јучерашњи приједлог да двије стране размотре кључна питања током сљедеће недеље.

Односи двије Кореје знатно су нарушени, од када је на чело Јужне дошао предсједник Ли у фебруару. Од тада су разговори о помирењу прекинути и сви заједнички пројекти, сем фабричког комплекса у Кесонгу, обустављени.

Сјеверна Кореја тврди да Југ убире велику корист од „повлашћеног третмана у Кесонгу", укључујући бесплатну ренту и јефтину радну снагу. Пјонгјанг је јуче укинуо те повластице, окрививши за то склоност Сеула ка „сталној конфронтацији".

Сјевернокорејски радници у Кесонгу имају плату у просјеку око 70 долара мјесечно, што је отприлике половина плате коју имају кинески радници у јужнокорејским фабрикама у Кини, према јужнокорејским званичницима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog